Hamilelikte iyi beslenme

06.01.2016 09:25:41
A+ A-

Hamilelik sırasında sağlıklı bir diyet, sizi olduğu kadar bebeğinizi de iyi besler. 'İki Kişi' lik yemek zorunda değilsiniz, ancak tüm gerekli besinlerden yeteri kadar almanız şarttır.

Hamilelik sırasında vücudunuz sadece sağlıklı bir diyete değil, daha fazla yiyeceğe de ihtiyaç duyar. Kilonuzun önemli ölçüde artacağı dokuz ay boyunca zindeliğinizi koruyabilmek için, ve temel organlarınızın ekstra ihtiyaçlarını karşılayabilmek için fazladan enerjiye ihtiyacınız vardır. Ayrıca içinizde büyümekte olan yeni kişiyi beslemek için yeterli gıdayı da almanız gerekir.

Vücudunuz size yardım etmek için elinden geleni yapar. Metabolizma değişiklikleri tükettiğiniz kalorilerden daha iyi verim almayı garantiler. Çoğu kadının, hamile olmayan bir kadın için normal sayılan günlük 1500 ? 2000'lik kalori ihtiyacına sadece 200 ? 300 kalori eklemesi yeterlidir.

Dengeli Bir Diyet

Sağlıklı, dengeli bir diyet; vücudunuzun günlük olarak gereksinim duyduğu tüm besinleri içermelidir.

Protein, yeni vücut dokusunun yapı taşlarını şekillendirir. İyi protein kaynakları balık, et, yumurta, süt, peynir, tahıl, kabuklu yiyecekler ve baklagillerdir.

Enerji için rafine edilmemiş karbonhidratlar hayati önem taşır. Karbonhidrat alımınızın çoğunluğu patates, kahverengi pirinç, kepek ekmeği, makarna, un ve tahıl gibi nişastalı besinlerden gelmelidir. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, pasta ve şekerlemelerde bulunan rafine edilmiş karbonhidrat, enerji sağlamadan kalori ekler.

Vitaminler, bağışıklık sistemi dahil birçok bedensel sisteme ve süreçlerin işlemesine yardım eder. Taze meyveler ve sebzeler iyi vitamin kayaklarıdır ve mtinnlc ün olan her zaman çiğ veya haşlanmış olarak yenmelidir: Pişirmek vitamin düzeyini düştürüp yok edebilir. Vitamin açısındaki zengin diğer besinler balık, et, süt, tahıllar ve kepekli ekmeği içerir.

Mineraller vücudun işlemesi için hayati önem taşır. Kalsiyam güçlü kemikler ve dişlerin oluşumunda yardımcı olur ve demir sağlıklı, yeterli kan yapımı için gereklidir. Her iki minerale olan gereksiniminiz, hamilelik sırasında artar. Ayrıca iyot, magnezyum ve çinko gibi diğer minerallere de küçük miktarlarda ihtiyaç duyarsınız. Hububatlarda, meyve ve sebzelerde bir çok mineralden küçük miktarlarda bulunur. Kırmızı ette, balık, baklagiller, kepek ekmeği ve leoyu yeşil sebzelerde demir bulunar. Kalsiyum ise süt ürünleri, soyca ürünleri, bazı balıklar, güçlendirilmiş beyaz un ve lifli yeşil sebzelerde bulunur.

Büyüme ve gelişme için zorunlu yağ asitleri gereklidir. Bunun en iyi kaynakları da ay çiçek yağı ya da kanola yağı gibi bitki yağları, ve balık yağıdır.

Lifler sindirime ve kabızlığı önlemeye yardım eder. Lif açısından zengin yiyecekler kepekli buğday ununu, kepekli ekmeği, makarna, fasulye ve bazı kahvaltı tahıllarını kapsar.

Hamilelik sırasında ayrıca vücudunuza giren sıvıyı da arttırmaksınız. Kan miktarınızdaki artış bunu desteklemek için sıvıya ihtiyaç duyar ve bebeğinizin vücudu büyük miktarda sudan oluşur. Olasılıkla normalden daha çok susuzluk çektiğinizi fark edeceksiniz. Susuzluğunuzu gidermek için su, meyve ve sebze suları, yağsız süt, meyve, bitki çayları ve kafeinsiz kahveyi tercih edin.

Sağlıklı Ara Öğünler

Tüm hamileliğiniz süresince büyük ihtimalle normalden daha aç olduğunuzu fark edeceksiniz. İyi bir kahvaltı yapmaya çalışın -hububat, taze meyve veya meyve suyu, yoğurt, yumurta veya kepekli ekmekten yapılmış tost. Eğer azalan enerji düzeyinizi arttırmak için bir ara öğüne ihtiyaç duyarsanız, peynir, kuru ya da taze meyve veya kepekli krakerleri tercih edin. Normalde yemek öğünleri arasında bir şey yemiyorsanız, bu ara öğünlerden günde iki tanesi ihtiyacınız olan tüm ekstra kaloriyi sağlayacaktır.



YAZARIN DİĞER YAZILARI

YORUM YAZ
Yorumunuzu girmek için sisteme giriş yapmalısınız.
Eğer üye değilseniz üye olunuz.