Hamilelikte yapılmaması gerekenler

30.12.2015 11:10:57
A+ A-

Hamileyken, yediklerinize, bulunduğunuz çevreye ve yaptıklarınıza dikkat etmeniz gereklidir. Hamileyken zararlı hiçbir şeye maruz kalmak istemezsiniz.

Bazı yiyecekler, bazı çevreler ve bazı egzersizler (veya aktiviteler) hamilelikte önerilmez. Tüketmemeniz gereken yiyeceklerden başlayarak hepsine bir göz atalım.

Yüksek cıva seviyesi olan balıkları yemekten kaçının. Balık yemek istediğinizde, kılıçbalığı, uskumru, taze ton, derin deniz balıkları, orfoz ve sarıkuyruk balığından uzak durun. Tüketiminizi de haftada 340 gr kabuklu deniz ürünü, küçük okyanus balıkları, çiftlik balıkları, konserve diyet ton balığı ve tatlı su balıkları ile sınırlayın. Konserve orkinosu ise haftada 170 gr ile sınırlayın.

Çiğ balık ve deniz ürünleri. Çiğ balık ve deniz ürünleri, sağlığınız ve özellikle bebeğinizin sağlığı için tehlikeli olan bakteri ve parazitler içerir. Çiğ balık içeren suşi yemeyin. Balığı her zaman pullan dökülene kadar pişirin, kabuklu ürünler sağlam olmalıdır. Pişmemiş, marine deniz ürünlerinden uzak durun, çünkü zararlı bakterileri, turunçgillerin suyu veya sıcak sos öldüremez. Ayrıca, soğuk füme balıklarda Listeria adlı bir mikroorganizma nedeniyle menüden uzak tutulmalıdır (eğer güveç vb. şekilde pişmişlerse sorun yok).

Az pişmiş veya çiğ kırmızı et ve tavuk ürünleri: Pişmemiş kırmızı ve beyaz et bebeğiniz için çok tehlikeli bakteri ve parazitler içerirler. Kırmızı ve beyaz eti her zaman çok pişirin.

Yumuşak peynirler: Bazen yumuşak peynirlerde Listeria bulunur. Listeria, kolayca bebeğinize geçebilecek ve ölü doğum veya erken doğuma sebep olabilecek bir bakteridir. Enfekte annelerin bebekleri menenjit, zatürre, trombositopeni, kansızlık ve bazen göz enfeksiyonları gibi ciddi problemler geliştirebilirler.

Queso fresco, krem peynir, camembert, beyaz peynir, keçi peyniri veya rokfor peynirinden uzak durun. Pastörize yumuşak peynirlerde sorun yoktur ancak canınız gerçekten krem peynir yemek istiyorsa yerli ve pastörize olmasına özen gösterin ya da fokurdayana kadar kaynatın (yine Listeria nedeniyle soğuk olan iç kısımları yemeden önce buhar çıkana kadar ısıtın).

Çiğ yumurta: Çiğ yumurtalarda sıklıkla Salmonella bulunur. Ev yapımı dondurma, kurabiye hamuru, mayonez ve yumurta içeren içkilerde çiğ yumurta kullanıldığı için dikkat edin.

Alkolden uzak durun: Hamilelikte alkollü içecekler tüketmek, doğum hasarları ve komplikasyonlar da dahil olmak üzere bebeğinizde ciddi sonuçlara yol açabilir. Az miktarda içmek bile problem yaratabilir, bu nedenle, doğumdan sonraya kadar alkolden tamamen uzak durmakta fayda vardır. Bununla birlikte, hamile olduğunuzu öğrenmeden önce bir iki kadeh içki îçtîyseniz endişelenmeyin.

Gıda kaynaklı enfeksiyonlar: Yemek yerken, pişirirken, temizlerken ve yemekle uğraşırken en yüksek hijyen standartlarını kullanın! Gıda kaynaklı hastalıklar hem anne hem de bebek için ciddi sağlık problemleri yaratabilir.

http://www.gebeliknet.com/hamilelikte-yapilmamasi-gerekenler/



YAZARIN DİĞER YAZILARI

YORUM YAZ
Yorumunuzu girmek için sisteme giriş yapmalısınız.
Eğer üye değilseniz üye olunuz.