Adım adım resimli evde künefe tarifi

23.09.2013 09:46:24
A+ A-

Yakın arkadaşlarımızın mutfaktaki yardımcısı İznik Darka'daki evde hep beraber bayram tatilindeyken, bize harika bir Künefe hazırlayarak, gece gece hepimize ziyafet çekti. 

 

Zaten öncesinde İznik yöresinin meşhur Köfteci Yusuf'unda gözümüz döndüğü için, tahmin ettiğiniz üzere, o gece kimse uyuyamadı ve sabaha kadar bol bol yürüyüş yaptık. 

 

Siz bizim yaptığımız çılgınlığı yapmayın, üst üste tıka basa yemeyin. Bırakın da Künefe'nin o eriyip uzayan peyniri, o muhteşem lezzeti, aklınızda güzelce kalsın:)


Şimdi size o hızlı hızlı yaparken, benim sarı mutfak ışığı altında fotoğraflamaya çalıştığım, Hatay yöremizin bu meşhuuuurr tatlısı Künefe'nin adım adım resimlerle en kolay şekilde anlatmaya çalıştığım tarifi geliyor.

 

ADIM ADIM FOTOĞRAFLI KÜNEFE TARİFİ

 

Ebadı: 1 Orta Boy Teflon Tava Büyüklüğünde

(İster 3-4 kişi, ister 5-6 kişi paylaşın artık keyfiniz bilir:)

 

Malzemeler:

  • 200 gr Tel Kadayıf
  • 100 gr Tereyağ
  • 150-200 gr Özel Künefe Peyniri (Yoksa Tuzsuz Dil peyniri de olabilir)

Şerbeti için:

  • 1 su bardağı kadar Toz Şeker
  • 1 su bardağı Su
  • 1-2 Adet İnce Dilim Limon (resimdeki gibi kabuğuyla)

Üzerine (arzunuza göre) ;

  • Toz Çam Fıstığı
  • Kaymak veya 1'er top Sade Dondurma

 

Öncelikle Şerbetini hazırlamaya başlıyoruz. Bir tava ya da tencerede Su, Toz Şeker ve Limon dilimlerini kaynatıyoruz.

 

 

Böylece biz diğer adımları yaparken, Bu esnada şerbetimiz de kıvamını bulmuş ve biraz ılımasına da süre tanınmış oluyor.


Peki nasıl mı anlayacağız kıvamını tutturduğumuzu?


Çok akışkan halden çıkıp, hafiften koyulaşmış bir hale geldiğini, bir kaşığa doldurduğunuz şerbeti yukarıdan dökerken göreceğiniz kıvamından anlayabilirsiniz. 


Yani şöyle:

 

 

Daha bu aşamalara geçmeden, şerbetimiz henüz kaynarken, bir diğer bir tavada Tereyağını eritiyoruz.

 

 

Bu esnada karışık haldeki Kadayıfları elimizle tiftikleyerek birbirinden ayırıp, ufak ufak hale getiriyoruz. 

 

Orta boy Teflon bir tavaya erittiğimiz Tereyağının yarısını döküp, tavanın kenarları da dahil, her yerine yayılmasını sağlıyoruz ve üzerine kadayıfın yarısını seriyoruz.

 

 

Şimdi üzerine Tuzsuz peynirimizi ister rendeleyip, ister ince dilimler halinde her yerine yayarak seriyoruz.

 

 

 

ve 2. kat künefeyle üzerini kapatıyoruz ve elimizi yakmadan sıkıca bastırarak hafif hafif şeklini veriyoruz.

 

 

 

Ocağın altını kısık ateşte açarak hafiften kızartmaya başlıyoruz.

 

 

Künefeyi arada sırada bir spatula yardımıyla hafiften kaldırıp, kontrol ederek, altının istediğiniz çıtırlığa geldiğine emin olduğunuz anda, şimdi alt-üst etme zamanı gelmiş demektir. 

 

 

Kalan erimiş Tereyağını tavaya dökerek, üzerine Künefenin henüz pişmemiş olan yüzü gelecek şekilde tekrar pişirmeye devam ediyoruz. 


Çevirmek için isterseniz yine spatulalardan, isterseniz de tavanın üzerine düz bir tencere kapağı veya uygun boy bir tabak kapatarak, dikkatlice tek seferde ters çevirip, sonra tavaya kaydırarak yapabileceğinize güvenim sonsuz:)

 

 

 

Alt kısmı da aynı kıtırlıkta pişince artık, kenarda hafif ılıttığımız Şerbeti döküp, çektiriyoruz.

 

 


İşte mis gibi ev yapımı Künefemiz hazııııırr:)

 

 

 

 

Üzerini keyfinize göre, ister Fıstık, ister Dondurma, ister Kaymakla süsleyip, afiyetle yiyoruz. 


Eğer yediğimiz miktarı abartırsak, aldığımız fazla kalori ve şeker yüklemesi sebebiyle, düz duvara tırmanmayı göze alıyoruuuuz:) Demedi demeyin!

 

 

 



YORUM YAZ
Yorumunuzu girmek için sisteme giriş yapmalısınız.
Eğer üye değilseniz üye olunuz.